Goud verkopen, zorg voor een goede voorbereiding

Iedereen weet natuurlijk dat goud een zeer waardevol edelmetaal is. Al duizenden jaren hecht de mensen waarde aan goud. Alhoewel het natuurlijk mooi glimt, is de schaarste van goud iets wat het uiteindelijk waarde geeft.

Doordat er veel werk nodig is om goud te delven, blijft het redelijk schaars. Tegenwoordig is ons geld niet meer gedekt door goud, maar de mensen blijft nog altijd waarde hechten aan goud. Veel mensen hebben dan ook gouden sieraden in hun bezit, wellicht hebben ze deze ontvangen uit een erfenis.

In dit laatste geval komt het vaak voor dat mensen het goud willen omwisselen voor cash. Op deze manier kan de erfenis eerlijk verdeeld worden. Als je in de situatie zit dat je goud wilt gaan verkopen, is het belangrijk om een goede voorbereiding te doen. In dit artikel gaan we het daar over hebben.

Weet wat het goud waard is

Vrijwel alle gouden sieraden zijn geen puur goud. Puur goud is namelijk relatief zacht en dat maakt het een stuk minder praktisch voor sieraden. Daarom worden zogenaamde legeringen gebruikt. Het goud wordt omgesmolten met andere hardere metalen. Zo is er bijvoorbeeld 14 karaat goud en 18 karaat goud. Aan de hand van een merktekentje in het goud kun je zien welke legering er gebruikt is. 14 karaat goud bevat minder goud dan 18 karaat goud.

De volgende stap is om te bekijken wat het gewicht is van het goud. Nu heb je waarschijnlijk geen ultra precieze weegschaal in huis, maar een keukenweegschaal kan ook gebruikt worden. Het gaat erom dat je ongeveer weet hoe zwaar het gouden sieraad is. Nu kun je vervolgens online de goudprijs opzoeken.

Kijk naar de goudprijs voor het aantal karaat van jouw sieraad. Nu weet je ongeveer hoeveel geld je gouden sieraden waard zijn. Wel is het belangrijk om je te realiseren dat je nooit de volledige prijs zult ontvangen van een bedrijf dat de inkoop doet. Er zit altijd een marge tussen de inkoop en de daadwerkelijke waarde. Wel is het natuurlijk prettig om de beste prijs te ontvangen. Het kan dan ook lonen om hier eens wat onderzoek naar te doen.